Descrierea edificiului
Edificiul are patru nivele (subsol-parter-două etaje) structurate pe un plan dreptunghiular, organizat în jurul a două curţi interioare. Cele două faţade principale ale edificiului sunt articulate cu un soclu tencuit, brâu simplu şi cornişă profilată, sprijinită pe un şir de console de forma unor volute, accentuată de o friză decorativă pronunţată.
Faţada dinspre strada Napoca este străpunsă de şapte, cea dinspre strada Universităţii de unsprezece, iar colţul rotunjit al clădirii, asemănător unui turn este străpuns de trei axe de goluri. Suprafaţa parterului este tratat în rustica, toate suprafeţele etajelor fiind plane. Etajul al doilea este dominat de şirul balcoanelor susţinute de console în formă de volute, prevăzute de parapete decorative din fier forjat. Axele centrale ale etajelor sunt dominate de panouri articulate de semicoloane cu capiteluri compozite. Axa centrală a faţadei de nord este încoronată de un timpan cu contur arcuit. Deschiderile de la parter şi de la etajul al doilea sunt dreptunghiulare, cu colţurile rotunjite, cele de la primul etaj având închidere semicirculară, prevăzute cu sprâncene frânte, arcuite şi cartuşe de factură barocă. Intrarea principală se practică prin turnul de la colţ.
Clădirea este acoperită cu acoperişuri de mansardă, turnul de la colţ fiind prevăzut cu un coif înalt. Interioarele clădirii sunt decorate cu o serie de elemente decorative clasice, renascentiste şi baroce.
Spaţiile reprezentative ale parterului clădirii sunt articulate de pilaştrii cu capiteluri compozite aurite şi cartuşe de factură barocă, tavanele acestora fiind decorate cu stucatură aurită.
Istorie
Fostă cafenea culturală(literara si de presa), important loc de comunicare între artişti (cafeneaua era aşa-numita “redacţie” si mai tarziu “Capşa” Clujului) , fiind locul de desfăşurare a unor cluburi, având în acelaşi timp şi rolul de sală de lectură, de distracţii şi de bal
Locul de naştere al curentului Gândirist şi a revistei Gândirea
Hotelul a devenit într-un timp scurt cel mai renumit hotel al oraşului datorită faimei restaurantului, a acoperişului mobil al curţii şi a încălzirii centrale
În anii 1950 în spaţiile hotelului a funcţionat un cămin studenţesc
Locul de pornire al revoluţiei din decembrie 1989, din Cluj
In anii 1960 clădirea a revenit unui alt hotel de lux, sub denumirea de Hotel Continental.
În vara anului 2005 hotelul a părăsit clădirea pentru că nu mai făcea faţă standardelor hoteliere
Suprafata 7.200 mp (1.800 mp la sol, plus 4 niveluri - aflat în punctul 0 al oraşului Cluj Napoca (capitală a tineretului), în colţul Pieţei Unirii.
Situatie actuala
Cafeneaua cladirii a fost timp de mai multe decenii un important centru literar si artistic pentru orasul Cluj, ramanand o cladire importanta pentru clujeni chiar si in momentul actual.
In momentul de fata, cladirea este lasata in paragina de aproximativ 15 ani, lipsita de curent electric, retea de apa, caldura sau canalizare, avand foarte multe geamuri sparte si nefiind izolata. In ciuda acestui fapt in incinta au loc frecvent evenimente culturale(ex: Zilele culturale maghiare, TIFF , concerte etc.).
Umezeala a afectat peretii si structura, insa cladirea este una rezistenta putand fi oricand renovata si reamenajata. Cu toate astea, fiind cladire istorica, destinatia acesteia nu poate fi schimbata, precum nici structura modificata, motiv pentru care multi intreprinzatori se feresc sa faca o investitie, un simplu hotel de 3-5 stele neputand aduce suficient profit pentru a acoperi costurile de renovare sau intretinere.
Cum ar putea fi salvat „Hotel Conti"?
In cele ce urmeaza va vom explica in detaliu ce se poate face in interiorul cladirii tinand cont de context si va vom crea o imagine fictiva a ceea ce ar putea fi in momentul in care vom aduna suficienta sustinere din partea oamenilor:
Hotelului Continental - Cluj Napoca (cea mai apropiata din cunostintele noastre, de indeplinirea tuturor cerintelor unei institutii de tipul Hotelului Cultural), posibilitatea transformarii unei cladiri dezafectate, aflate in stadiu de degradare, intr-un Hotel cotat cu 3 stele culturale (stelele culturale facand parte dintr-un clasament diferit fata de stelele hoteliere).
Fiind monument istoric, structura acestuia nu poate fi modificata, precum nici elementele arhitecturale, dar nici intrebuintarea acesteia. Acest lucru inseamna,de asemenea, ca incaperile nu pot fi marite,micsorate sau modificate vizibil ca forma(ex: nu pot fi adaugate camere noi pentru bai).
Cu toate astea, acest tip de Hotel, cel cultural, se poate adapta pe o constructie de acest gen, deoarece folosirea spatiului se realizeaza intr-un mod eficient, mai ales in cladiri cu o suprafata mare si in special cele ce detin cel putin o incapere de dimentiunea unei sali de spectacol/eveniment(fostul restaurant NewYork, impreuna cu cafeneaua aferenta acestuia).
In primul rand, dintr-o capacitate totala de camere de diferite dimensiuni (76 numarul aproximativ), in jur de 33 de camere vor fi transformate in ateliere private si semi-private, restul fiind destinate dormitoarelor publice, dormitoarelor private, salilor de eveniment, atelierelor publice, restaurantelor, bucatariilor, birourilor si altor incaperi necesare hotelului.
In incinta Hotelului exista 3 posibile Sali de spectacol / eveniment care pot gazdui de cateva ori pe saptamana sau mai des,spectacole pe diferite teme. Sala mare a cladirii este situata la parter(fostul restaurant NewYork), deasupra acesteia formandu-se o curte interioara inconjurata de ferestrele mari amplasate strategic incepandu cu etajul 1 si pana la mansarda, acestea facilitand trecerea luminii catre holurile largi ale cladirii si fiind simplu de adaptat posibilitatii de glisare, pentru a crea loje de unde cei ce doresc pot sa vizioneze spectacolele petrecute in sala mare de la parterul cladirii (sala avand acoperis din sticla,rabatabil). Celelalte 2 sali de eveniment se afla la etajul 3 al cladirii, fiind incaperi medii( cu tavan inalt, conectate intre ele printr-o mansarda.) Aici pot avea loc atat expozitii sau petreceri, cat si piese de teatru cu public restrans (1 sala are capacitate de aproximativ 70-100 persoane) sau posibilitatea transformarii spatiului intr-un club artistic de noapte cu spectacole de dans si acrobatii.
La parterul cladirii se afla fosta bucatarie a restaurantului(NewYork), formata din mai multe incaperi spatioase, cu gestionarea carora pot fi responsabilizate diferite grupuri de artisti gastronomici ce pot pregati preparate diverse, cu specific national si local, in scopul comercializarii lor catre clientii hotelului ( ex: produse de patiserie si prajituri de casa, restaurant cu supe si ciorbe din diferite zone ale tarii, fast food cu aperitive si sandwichuri facute din produse locale, restaurant cu specific vegetarian etc.). De asemenea, in apropiata vecinatate a acestora se afla incaperi suficiente si spatioase, unde se pot amenaja spatii de servire a mesei, si de asemenea, o camera frigorifica, compartimentata(tip caseta de valori), unde clientii si comerciantii isi pot depozita contra cost, alimentele.
In aceeasi arie a cladirii se afla si curtea interioara a Hotelului, unde se poate amenaja o terasa exterioara. De asemenea, la subsolul hotelului pot fi amenajate diferite spatii destinate jocurilor de evadare sau de strategie, puzzle-uri si alte spatii interactive si distractive construite in marime naturala pentru cei ce doresc sa-si testeze abilitatile si aptitudinile (de cooronarea acestor spatii ocupanduse mici inteprinzatori locali ce doresc sa-si extinda activitatea si intr-o alta locatie, precum cea a hotelului).
Deoarece hotelul cultural este o unitate de cazare menita sa reuneasca in acelasi loc un numar cat mai mare de persoane cu aceleasi aspiratii si interese, majoritatea camerelor hotelului vor fi comune. Fiecare camera comuna va dispune de vestiar, unde se afla cate un dulapior la cheie(in interiorul caruia se afla o salteluta, o perna si o paturica) pentru fiecare client. Camerele difera in functie de dimensiune, unele fiind dotate cu hamace, altele cu priciuri si altele doar cu saltele. Camerele au posibilitatea de a fi incalzite, aerisite, decorate si luminate diferit, in functie de tematica incaperii.
Deoarece cladirea nu mai dispune nici de sistem de energie electrica, nici de sistem de apa, canalizare sau caldura, renovarea acestuia poate fi facuta in directia crearii unei cladiri selfsustain(care se sustine singura), avand sistem de captare a energie prin panouri solare, motiv pentru care ar fi totodata un hotel ecologic. Atat caldura, cat si lumina in hotel pot fi asigurate de sisteme de incalzire ce nu afecteaza mediul inconjurator(pietre tinute in jar, apa incalzita de panouri, reciclarea tuturor consumabilelor etc.).
Cazarea intr-un astfel de loc este optionala pentru vizitatorii hotelului, insa pentru cei dornici, un pachet de baza va contine spatiul de dormit pentru 24 ore, accesul la dusuri si bucatarii, accesul in spatiile de relaxare, in spatiile destinate publicului larg(de dans, biblioteca), precum si la diferite evenimente gratuite ce se desfasoara in cadrul hotelului, in momentul sederii acestuia in incinta (ex: spectacol de teatru in sala mare, atelier privat de pictura pe sticla, atelier de croitorie pentru genti si borsete etc.).
In acelasi timp, in incinta hotelului se vor desfasura zilnic diferite evenimente(workshopuri, cursuri, spectacole etc.), la participarea carora se va percepe o taxa suplimentara. Aceste evenimente vor fi coordonate de grupuri diferite, atat cele ale hotelului cat si de detinatorii de ateliere private, de cei ce gestioneaza atelierele semi-private sau de alte grupuri de artisti venite din afara hotelului
Constant(cel putin o data la 3 luni), in cadrul hotelului vor fi organizate festivaluri culturale(interioare) desfasurate pe o durata intre 3 si 10 zile, cu diferite tematici. In cadrul acestor festivaluri se vor petrece mult mai multe evenimente concomitent si consecutiv, majoritatea incaperilor functionand ca ateliere unde oamenii pot intreprinde diferite activitati tematice.
Pentru evitarea oricarei confuzii, a oricarei forme de evaziune fiscala sau de remumerare gresita a persoanelor lucratoare din incinta hotelului, in cadrul cladirii si a tuturor evenimentelor produse de aceasta se va folosi propria moneda de schimb, nefiind acceptata nici o alta forma de plata(ex: lei, euro, cu cardul etc.). Ea va putea fi achizitionata de la casieria hotelului sau de la automatele de schimb, amplasate in incinta cladirii.
In incinta hotelului accesul este permis atat celor ce beneficiaza de serviul de cazare, cat si persoanelor ce doresc sa viziteze cladirea sau doresc doar sa participe la anumite cursuri, ateliere sau spectacole desfasurate in incinta.
Toate persoanele care doresc sa se implice in organizarea diferitelor evenimente petrecute in cadrul hotelului sau isi doresc un loc de munca in incinta, au posibilitatea inaintarii unei cereri de voluntariat sau angajare departamentului care se ocupa de acest lucru. Acest lucru se adreseaza in principal tinerilor sau artistilor debutanti care isi doresc sa isi faca o idee despre domeniul artistic si despre pasii care trebuie urmati pentru realizarea unui spectacol sau al unui eveniment cultural, in scopul dezvoltarii personale si al acumularii unor noi abilitati.
Renovand cladirea cu scopul gazduirii unui Hotel Cultural, aceasta nu isi va schimba destinatia sau structura, dar va putea produce suficiente fonduri pentru a se intretine singura si pentru a reprezenta un important centru cultural, social si turistic al orasului prin evenimentele desfasurate in interior.
Daca doresti sa sustii transformarea Hotelului Continental in primul Hotel Cultural din lume, te invitam sa vizitezi pagina sau sa ne contactezi printr-un mesaj privat, pentru a putea stabilii impreuna cum poti face acest lucru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu